mok minah…

nota ni aku dah tulis 2 hari lepas..dan aku pun tak menjangkakan nota ni bersambung begini..cepat masa berlalu..semalam kali terakhir aku tgk mok minah di dlm liang lahat..sempit sgt.mok akan terus di situ dan takkan bangun dan kembali lagi..terima kasih Ya Allah Kau mengambil dia pada jam 11 pagi 18.11.2011 hari JUMAAT..dua malam sebelum mok minah pergi..aku ada balik menjenguk dia..kebetulan aku ada exam di kota bharu. masa makcik tengah masak bihun sup kak dapur dan ma belum pulang dari masjid.aku duduk di tepi tilam tempat mak minah tidur bangun..perasaan aku sgt gusar ketika itu..sebak yang teramat aku rasa masa tu.nk menagis semua ada bila kau pandang wajah mok. mok sudah tua, uzur benar. kebiasan klu aku balik umah nenek (ma) aku xselalu duduk borak2 dengan dia,just tanya mok nk makan ke..mok nak apa-apa ke..kali ni aku bercakap dia dia.tanya dia pergi hospital tadi siapa bawak..doktor cucuk jarum kat mana.dia tunjuk kt punggung dia,,aku gelak kat dia..malu la mok tunjuk..mok gelak.aku tanya mok..nape muka mak macam ada white head…dia kata dulu lgi byk..aku ckp dgn dia aku nk picit boleh tak..dia gelak. mase tu air mata aku bergenang..aku tgk muka mok..tgk mata dia..tgk telinga dia..dlm hati tak lama dah mak nk pergi..perasaan ni sbrnya timbul sejak minggu lepas lagi..ma kata mok demam xsihat..tak sangka malam tu merupakan malam terakhir aku tgk muka mok rupanya dan itulah kali terakhir aku tido dgn mok kt ruang tamu dan kali terakhir aku dengar dia batuk dia komplen ubat pahit xsedap..kali terakhir aku tgk mok makan dan kali terakhir aku hidang air untuk dia….sebelum aku turun pergi exam aku ckp dgn mok..aku tak balik umah pas exam aku terus balik umah aku.dia kata xnk singgah ke. patut la pas exam tu aku mcm nk singgah tp berat hati..masa mule2 aku dapat berita mok meninggal aku biasa..aku pun pelik.nape aku tak menitis air mata..cume aku diam saja..dlm kereta semasa perjalan pulang ke umah mok mcm macam aku pikir dlm kepala aku ni asyik tringat je saat2 aku dgn dia. sampai saja depan umah. aku xnk kuar..xsanggup nk kuar.biasanya klu aku sampai mok ada depan pintu tunggu aku. aku nagis puas2 dalam kereta. tak sanggup sebenarnya nak tgk mok kaku terbaring.masa mandikan mok aku tengak muka mok..macam dia tido je. setekah di kafan aku cim pipi mok..dahi mok semahu aku tahan tak nak air mata aku menitis. apa yang dapat aku bisikan..”mok tunggu min nanti kita jupe di syurga”

aku tak tahu bagai mana rasa dan suasana balik umah mok nanti..sebab tiada lagi mok yang akan tunggu aku depan pintu..sibuk-sibuk suruh aku makan. mok…walaupun min ni hanya cicit tp mok penah jaga min…syg ker min. min terkilan sebab mok tak sempat merasa duit gaji min..tak sempat tengok min kawin..

MOK MINAH 1912-2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: