Gunung Reng Batu Melintang

tajuk tu adalah sebuah tempat di dalam daerah Jeli satu tempat ketika dahulu yang sangat terpencil. Namun kini tidak lagi. Jeli adalah salah sebuah daerah bersempadan dengan negara Thailan Buketa dan negeri Perak iaitu Grik. Syukur ke hadrat Ilahi sepanjang cuiti sekolah 2011 Allah telah melimpah ruahkan rezeki penulis dengan tugasan fotografi walaupun agak penat namun seronok ada lakaran suka dan dukanya. Sepanjang Minggu cuti sekolah 2011 penulis sangat kerap berulang alik ke lokasi yang diceritakan ini. Oleh hal demikian penulis ingin berkongsi sedikit keterujaan penulis terhadap lokasi ini.

Dari pertama kali penulis memandangan tidak ingat bila kali pertama namun sehingga kini penulis sememangnya obses dengan cerita metos Gunung Reng yang terletak di Kampung Batu Melintang Jeli ini.
Di percayai kewujudan sebuah batu besar ini yang di gelar gunung adalah akibat sumpah kerana mengadakan upacara ritual yang betentangan dengan agama Islam. Oleh demikan malapetaka melanda sebuah kampung tersebut. Dalam kekalutan ribut badai melanda melayang sebuah batu yang besar dan menghempap kampung tersebut. Namun seingga hari ni ada lagi yang masih mempercayai bahawasanya di bawah gunung Reng ini terdapat sebuah “Kampung”. Sejauh mana kebenarannya sehingga kin belum ada kajian saintifik mengesahkannya. Memang nampak aneh sebuah gunung gua batu di tengah-tengah kampung. saksikan

saujana luas mata memandang

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: