Tip Mudah untuk bentuk badan ideal & WANGI

sejak akhir-akhir ini aku sangat obess untuk menjaga kesihatan..dek kerana sana sini aku dengar sakit yang kian pelbagai. Semuanya adalah ketentuan dariNYA sebagai hambanya yang setia kita haruslah berusaha. Di sini ada sedikit info yang aku dapat daripada akhbar..mungkin ada di antara kita yang terlepas pandang untuk membacanya..

1 “Go Green” banyakkan sayur-sayuran, buah-buahan dalam diet. Lagi hijau dan terang warna sayur dan buahan lagi elok kerana kandungan antioksidanya lebih tinggi.

2 dan buah sebelum makan tengahari dan malam. Cuba makan 5-6  kali sayur dan buah sementah yang boleh. Amalkan juga jus buah dan sayur berselang seli atau dicampurkan sekali, ini megurangkan kandungan asid tinggi dalam badan yang menyebabkan kegemukan dan pelbagai jenis penyakit.

3 Masyarakat kita haruslah berubah, makan sayur dan buah sebelum makan bukan selepas makan. Kurangkan pengambilan makanan diproses dalam tin, berperisa tiruan, pewarna tiruan, pengawet, tetapi lebihkan makan makanan yang lebih semula jadi sama ada mentah atau dimasak sendiri

4 Tanam sayur, buah dan ternak makanan sendiri, ini dapat mengururangkan penggunaan racun, hormon(suntikan pada haiwan), antibiotik dan sebgainya yang sememangnya tidak baik untuk badan.

hahaha! giler la nak ternak itik

5 Pengambilan air yang banyak osmosis balik, air beralkali bagi menggantikan air jus yang manis, dalam tin bikarbonat dan sebagainya. Pilih lemak yang perlu dan lemak baik seperti minyak ikan kod, minyak zaitun, lemak tak tepu, minyak evening primrose bagi menggantikan lemak tidak baik. jauhkan manisan dan kunyah sayur dan buah mentah sebgai fiber

minyak ikan kod

gantikan minyak biasa dengan minyak zaitun dalam menggoreng sayur kegemaran anda

aKHIR SEKALI…tidak ramai yang mengetahui khasiat spirulina, chlorella, asthaxanthine sebagai makanan tambahan. Jadi sebaiknya ambil bahan-bahan tersebut sebagai tambahan dalam makanan anda.

ambik 10 tablet setiap pagi sebelum makan

selamat mencuba…pssst! jangan lupe senaman..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: